Кои важни факти знаем за Индия?  С какво толкова силно

...
Кои важни факти знаем за Индия?  С какво толкова силно
Коментари Харесай

10 занимателни факти за Индия: страна на пъстри цветове

Кои значими обстоятелства знаем за Индия?  С какво толкоз мощно ни притегля тази пъстра и цветна страна?

Индия е мистичност, романтика, богата просвета, многообразни обичаи, религии, храна, свещени празници, омайна природа, обилие от доста типове растения и животни.

Индия е магия и мистерия.

Пред очите ни изникват красиви индийки в ярки сарита и алена точка на челото(бинди). Спомняме си за индийските пейзажи от страниците на детската книга „ Индийски приказки “, изпъстрени със свещени животни: слонове, крави, камили и превъзходни дворци.

Познаваме Индия и от индийските сериали, които следим по малкия екран, индийските филми от близкото минало и ни се желае най-малко един път да попътуваме из нейните приказни земи.

Местоположение

Географски Индия е ситуирана на доста забавно място. Тя заема полуостров в Южна Азия и има гранични точки с Арабско море, Индийски океан, Бенгалски залив, Хималаи. Граничи с Пакистан, Непал, Китай. На тази колосална територия може да срещнете голямо многообразие от пейзажи, хора и религии.

Индия е втора по население в света с към 1,2 милиарда души. Столицата е Ню Делхи, а най-големият град е Мумбай. Известни градове са Раджастан, Варанаси, Ченай, Тамил Наду, Керала, Дели, Агра.

Култура

В Индия се преплитат доста разнообразни култури, религии, етноси и езици.

Може да се каже, че тук участват съвсем всички значими международни религии.

На първо място е индуизмът, по-късно будизъм, ислям, сикхизм и християнство. Хубавото е, че тук всички култури и религии живеят в естетика и съгласие и по този метод в Индия има обилие от култури, фествали, празници и обичаи.

Най-големият прочут в целия свят набожен празник е Кумбха Мела (на 12 години). А различен удивителен пролетен празник, който се организира всяка година е Холи.

 10 занимателни обстоятелства за Индия: страна на пъстри цветове

Холи е празник на цветовете на пролетта. Хората обикалят по улиците, поръсват лицата си взаимно с пъстър прахуляк, който образува във въздуха като че ли цветовете на дъгата. Това индийците считат за благопожелание за благополучие и обич сред хората.

Друг известен празник е Дивали – празник на светлината. Местните поданици украсяват домовете си с доста светлини и лампи като смятат, че по този начин светлината побеждава тъмнината.

 

Ето кои са най-занимателните обстоятелства за Индия

Храната в Индия

Храната на индийците е най-вече пикантна, поради климатичните условия.

Почти 80 % от популацията там са вегетарианци. Няма да се учудите, в случай че в Индия ви поднесат храната не в паница, а в бананово листо. В Индия се отглеждат обилие от екзотични подправки, някои от които са извънредно скъпи: шафран, куркума, кориандър, кардамон, кимион, къри, канела, карамфил, босилек. Страната на слоновете е и максимален производител на подправки в света. От там произлиза известната и най-стара система за грижа за здравето – Аюрведа, която е обвързвана с метода на хранене. Това е един холистичен взор към индивида и неговото здраве.

 10 занимателни обстоятелства за Индия: страна на пъстри цветове

 

Индийските железници

Индия разполага с  най-голямата железопътна мрежа в света, само че заради огромна натовареност, постоянно стават произшествия. В индийските железници работят повече от 1 милион души.

Пощенските станции

Най-любопитен факт е, че Индия разполага с рекордно огромен брой пощенски станции в света. Никъде по света няма подобен брой пощенски станции, които интензивно работят. Все още не всички индийци имат мобилни телефони и те не престават да се свърцват с околните си с писма. Може да откриете пощенски станции на най-необичайне места, даже в Хималаите.

Има плаващи пощи, пощи на колела, мобилни пощи.

Мода и Индия

Индия е център и на международната мода. Тя не се свързва толкоз с фешън дефилета, а по-скоро с експорт на извънредно доста качествени платове и тъкани, които се употребяват по целия свят.

В Индия се създава огромно количество памук и коприна.

 10 занимателни обстоятелства за Индия: страна на пъстри цветове

Боливуд

Индия е известна и с Боливуд – центъра на индийската кино промишленост, която е една от най-големите. И в Индия, както в Холивуд се създават доста филми. В най-големия град Мумбай се създават всяка година хиляди филми. Всички гледаме индийски сериали, които ни радват с тяхната лека доверчивост.

Кравата в Индия е свещено животни и може да се разхожда свободно и необезпокоявано по улиците на огромните градове. Ако по пътя си срещнете крава, просто я заобиколете или изчакайте тя да се реалокира. Индийците свързват кравата с бога Кришна, а също по този начин я почитат, тъй като им дава хранителни и ежедневни артикули.

Често срещани са бенгалски тигри, маймуни и азиатски лъв.

 10 занимателни обстоятелства за Индия: страна на пъстри цветове

Алгебра и геометрия

Алгебрата и геометрията също произлизат от Индия.

Най-старият град

Варанаси (на деванагари: वाराणसी), с други имена Бенарес или Банарас или Каши, е най-старият град ситуиран на левия бряг на р. Ганг в Индия и считан за нравствен център.

Тадж Махал

Тадж Махал (Tadj Mahall) е пантеон, построен от чисто бял мрамор в Агра на река Ганг. Замислен и строен като  място, където да положат обичаната му брачна половинка Мумтаз Махал. Изключително красива, постройката се  отличава от преплитане на няколко архитектурни стила: индийски, персийски и ислямски. е и един от най-важните монументи в света, като комплексът е под протекция на ЮНЕСКО от 1983 година.

 10 занимателни обстоятелства за Индия: страна на пъстри цветове

Сватбите

Сватбите в Индия с извънредно цветни и обилни тържества. Обикновено браковете се уреждат от родителите и младоженците нямат нищо срещу това. Това е стъпка за цялостен живот и по тази причина се възнамерява деликатно.

 10 занимателни обстоятелства за Индия: страна на пъстри цветове

Индийците се интересуват доста от астрология и по тази причина изборът на дата за женитба става доста деликатно. Четат се и хороскопите на младоженците. Сватбата се състои от доста разнообразни ритуали и е извънредно цветна.

Източник: happywoman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР